Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Produkt dnia
pH balans 300 g - PROSZEK zasadowy
pH balans 300 g - PROSZEK zasadowy
87,00 zł
szt.
Eliksir z granatów 500ml
Eliksir z granatów 500ml
143,00 zł
szt.
GranaCor
GranaCor
97,00 zł
szt.
Granaimun
Granaimun
84,00 zł 48,00 zł
szt.
pH balans PLUS - proszek zasadowy
pH balans PLUS - proszek zasadowy
79,00 zł
szt.
Lactirelle
Lactirelle
59,00 zł
szt.
GranaMed
GranaMed
129,00 zł
szt.
FizjoBalans
FizjoBalans
87,00 zł
szt.
NeuraCur
NeuraCur
79,00 zł
szt.
B12 Active!
B12 Active!
39,00 zł
szt.

Sól Niskosodowa

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 29,00 zł 29.00
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.38611
Producent: Dr. Jacob's Medical GmbH
Kod produktu: SN

Opis

Sól Niskosodowa

dla serca, dla prawidłowego ciśnienia krwi

500 g

produkt spożywczy

 

Zawiera aż o 50 % mniej sodu.

Smakuje jak sól kuchenna.

Bogata w potas, który wpływa regulująco na pracę serca i ciśnienie krwi.  

Zawiera himalajską sól krystaliczną.

Głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu.

 

Polecana:

- dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi

- dla utrzymania prawidłowego stanu nerek

- w celu zmniejszenia w diecie dawki zwykłej soli kuchennej (sodu)

 

Składniki:

cytrynian sodu, chlorek potasu, sól krystaliczna (20%), węglan magnezu.

Zawartość w: 100g 6g***
Wartość energetyczna 410 kJ/98 kcal 25 kJ/6 kcal (0,3 %*)
Sól 49,3 g 3 g (49 %*)
Sód 19700 mg 1200 mg
Potas 14700 mg (735 %**) 882 mg (44 %**)

Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukru i białka. Sól = sód x 2,5
* IR = ilość referencyjna dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** RWS = referencyjne wartości spożycia dziennego.
*** 6g = 1 porcja.

 

Nadmiar soli (sodu)

Specjaliści w zakresie żywienia zalecają: jedzmy mało sodu a dużo potasu.

Najwięcej sodu dostarczamy do organizmu spożywając powszechnie stosowaną sól kuchenną, czyli chlorek sodu (zwłaszcza, gdy jest to sól oczyszczona, bez innych mikroelementów). Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku bez soli, gdyż często nawyk solenia jest im wpojony już we wczesnym dzieciństwie. Sól jest też dodawana w dużych ilościach do wielu produktów.

Zapewne dlatego nadciśnienie jest w Polsce chorobą społeczną, a u osób po 60 roku życia ma je ok. 80% ludzi. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje nadmierną ilość płynu w krwiobiegu i z czasem bardzo niekorzystnie wpływa na serce i naczynia. Zmusza to tez nerki do nadmiernej pracy. Niestety Polska nadal przoduje jeżeli chodzi o procent zgonów powodowanych chorobami serca. Poza nadmiernym używaniem soli, do tej niechlubnej statystyki przyczynia się nadwaga i podatność na stres. Podwyższone ciśnienie znacząco podwyższa ryzyko zawału czy udaru.

Poza tym sód w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na przekaźnictwo nerwowe i ma, jako substancja silnie zasadowa, niekorzystny wpływ na pH jelit.

 

Kto obniża spożycie soli dziennie do jednej trzeciej,

ten redukuje ryzyko chorób serca do jednej czwartej (Cook i inni 2007).

 

Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe poleca osobom z nadciśnieniem spożywanie 4 - 6 gram soli kuchennej dziennie. Jednak dla pokrycia dziennego zapotrzebowania na sód wystarczy spożycie zaledwie 2 do 3 gram soli.

 

Praktyka wygląda inaczej. Przeciętna kobieta w Niemczech zjada dziennie około 6,5 gram soli, mężczyzna aż 8,3 grama. U ludzi po pięćdziesiątce te ilości soli są jeszcze większe, gdyż słabnie ich wrażliwość na odczuwanie smaków. Dlatego też często dzieci, którym posiłki przygotowują babcie, są już od wczesnego dzieciństwa narażone na zbyt duże ilości soli.  

 

Niewiele osób wie, że sól przetworzona chemicznie ma zakwaszające działanie na przemianę materii i może wzmagać nadkwaśność.

 

 

Naśladując naturę – mniej sodu, więcej potasu.

 

W naturze trudno znaleźć pokarmy, które byłyby bogate w sód. Wręcz przeciwnie – warzywa, owoce czy zboża mają go śladowe ilości.

 

Wzorując się na naturze, Dr. Jacob’s od lat tworzy produkty, które zachowują proporcje minerałów zasadowych jak najbliższe naturalnym. Produkty pH balans (proszek zasadowy lub tabletki), KoraZell czy Sól Niskosodowa uzupełniają niedobory pierwiastków zasadowych nie zmieniając pH jelit.

 

Sól Niskosodowa zawiera dużo potasu, którego powinno się dziennie spożywać: kobiety ok. 2860 mg, mężczyźni ok. 3300 mg. Food and Nutrition Board, kanadyjski instytut zajmujący się zdrowym żywieniem, zaleca by przy nadwrażliwości na sód w soli, dla utrzymania odpowiedniej gęstości kości, dobrego stanu naczyń i serca spożywać dziennie około 4700 mg potasu.

 

Redukcja spożycia soli kuchennej i zwiększenie dziennego dostarczania potasu jest prostą metodą, by zrobić coś pozytywnego dla zdrowia. Lecz dla większości ludzi przyzwyczajonych do sporej ilości soli w potrawach jest to duży problem. Dlatego została stworzona formuła Soli Niskosodowej, która zawiera 50% mniej sodu i dużo potasu, którego zwykle nie ma w zwykłej soli.

 

Artykuły z działu Czytelnia powiązane z tym produktem:

 

      Równowaga kwasowo - zasadowa



      Jak używać papierków lakmusowych (badanie pH moczu )


 

Opinie o produkcie (0)

Nowości
Sulfo forte kapsułki WYPRZEDAŻ
Sulfo forte kapsułki WYPRZEDAŻ
59,00 zł 29,00 zł
szt.
Siła Mężczyzny - WYPRZEDAŻ
Siła Mężczyzny - WYPRZEDAŻ
168,00 zł 69,00 zł
szt.
Kalendarz stojący 2018
Kalendarz stojący 2018
0,99 zł
szt.
Witamina ADEK
Witamina ADEK
89,00 zł
szt.
pH balans GOLD
pH balans GOLD
99,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl